Τι Είναι Η Θεραπεία Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης
Δυσλεξία – Τα πιο χρήσιμα πράγματα που ίσως δεν έμαθες στο σχολείο
Άραγε είναι σημαντικό να αθλούνται τα παιδιά με αναπηρία; Όπως περιγράφουν έρευνες, ο αθλητισμός θα πρέπει να εντάσσεται στη ζωή μας και να γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της, δηλαδή μία καθημερινότητα. Τα οφέλη του πολλαπλά καθώς συμβάλλει στη σωματική και πνευματική καλλιέργεια. Η ενασχόληση με τον αθλητισμό φέρει πολλές ωφέλιμες αλλαγές στους αθλητές και αποδεδειγμένα βελτιώνει την ποιότητα ζωής τους. Ο αθλητισμός έχει πολλά πλεονεκτήματα, αρκεί να τηρούμε τις συνθήκες με μέτρο και όχι με υπερβολές. Ακόμη, προτείνεται να εντάσσεται στη ζωή του ατόμου από παιδική ηλικία. vvvcc
Πόσο σημαντικό είναι να ασχολούνται τα παιδιά με τον αθλητισμό;
Ξέρουμε πολύ καλά ότι τα παιδιά θα πρέπει από μικρή ηλικία να αγαπήσουν τον αθλητισμό και να κάνουν την κίνηση αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους. Το αθλητικό ιδεώδες είναι σκόπιμο να καλλιεργηθεί συνδυαστικά καθώς οι αξίες του αθλητισμού μπορούν να μεταβιβαστούν και στην καθημερινότητα. Ο αθλητισμός αφορά όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως, χωρίς διακρίσεις. Έχει σημειωθεί ότι όταν τα παιδιά με αναπηρία αθλούνται με τον σωστό τρόπο, τόσο η υγεία αλλά και η ψυχολογία τους, ενισχύεται και βελτιώνεται. Η ενασχόληση των παιδιών με αναπηρία με τον αθλητισμό έχει θετική επίδραση τόσο σε φυσιολογικούς όσο και ψυχολογικούς παραμέτρους, καθώς αυξάνονται τα επίπεδα λειτουργικότητας, η αυτοεκτίμηση, τα επίπεδα ευεξίας & η κοινωνικοποίηση.
Τι διδάσκει ο αθλητισμός;
Ο αθλητισμός ενισχύει την κοινωνικοποίηση, καθώς τα παιδιά έρχονται σε επαφή και συνεργάζονται μεταξύ τους σε ένα ασφαλές και φιλικό περιβάλλον, που θεμελιώδες χαρακτηριστικό του είναι πως όλοι δουλεύουν με όλους για την κατάκτηση ενός κοινού στόχου. Ένα ακόμη πολύ σημαντικό προτέρημα είναι η κοινωνική ενσωμάτωση, καθώς δημιουργείται ένα κλίμα αμοιβαίας αποδοχής, σεβασμού και συνεργασίας. Με δεδομένη τη συνεργασία σε ένα ενταξιακό περιβάλλον τα παιδιά μαθαίνουν να προσανατολίζονται στις δυνατότητες του καθενός και όχι στις αδυναμίες. Αναφορικά με τις φυσικές ικανότητες αναπτύσσει του πιο βασικούς φυσιολογικούς τομείς στην ανάπτυξη του παιδιού, τον συντονισμό, τη δύναμη, τη σωματογνωσία και την ταχύτητα. Η άσκηση, είτε ως αναψυχή, είτε ως αγωνιστικός αθλητισμός στα παιδιά με αναπηρία, είναι ευεργετική.
Ποια είναι τα κυριότερα ψυχικά οφέλη στα παιδιά με αναπηρία μέσω του αθλητισμού;
Είναι η ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης, η προσαρμογή του ατόμου, η αποδοχή, ο αυτοσεβασμός, η αποφυγή της απομόνωσης, και η μείωση του ποσοστού εμφάνισης κατάθλιψης. Όλα αυτά δίνονται μέσω του αθλητισμού ο οποίος παρέχει ευκαιρίες για διασκέδαση, ικανοποίηση, χαρά και αυτοεκπλήρωση. Τέλος η συμμετοχή σε άλλα προγράμματα εκπαίδευσης και εξάσκησης οδηγεί στην απόκτηση επιπλέον ψυχολογικών και κοινωνικών οφελών. Καταλήγοντας, θα λέγαμε πως η αναπηρία δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κάτι «διαφορετικό» και όλα τα άτομα ανεξαιρέτως φύλου, ηλικίας, με ή χωρίς αναπηρία έχουν δικαίωμα στον αθλητισμό ή στον πρωταθλητισμό αργότερα. Ας μην ξεχνάμε πως «η χειρότερη αναπηρία είναι η κακή συμπεριφορά» όπως λέει και ο Scott Hamilton. Είναι χρέος όλων μας, να προωθήσουμε μια κοινωνία πιο προσβάσιμη, μια κοινωνία που δεν θα αποτελεί εμπόδιο αλλά αρωγό στην πορεία της ανάπτυξης όλων των παιδιών ανεξαιρέτως. Έτσι θα χτιστούν οι βάσεις για ένα πολλά υποσχόμενο και με όραμα μέλλον για όλα τα παιδιά!