Η δημιουργική απασχόληση είναι η πύλη προς τον κόσμο της ατέλειωτης φαντασίας και της απεριόριστης δημιουργικότητας.

Albert Eistein

Κάθε παιδί έχει δικαίωμα στο παιχνίδι και αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το αν το παιδί έχει αναπηρία ή όχι. Το παιχνίδι είναι ένας τρόπος για τα παιδιά να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους και να εξερευνήσουν τον κόσμο  γύρω τους. Για τα παιδιά με αναπηρίες όμως το παιχνίδι μπορεί να είναι πιο δύσκολο. Για τον λόγο αυτό έχουν αναπτυχτεί παιχνίδια που όχι μόνο βοηθούν στην ανάπτυξη τους αλλά είναι και πολύ διασκεδαστικά.  Ο κόσμος του Πάρη έψαξε και βρήκε κάποια από αυτά. 

 

Παιχνίδι μνήμης

MemoryLabel440
Βοηθάει στη βελτίωση της παρατηρητικότητας και της μνήμης. Είναι μια απλή και διασκεδαστική δραστηριότητα!
Μπορείτε να εκτυπώσετε εικόνες με διάφορα αντικείμενα και να ζητήσετε από το παιδί σας να σας δείξει την εικόνα που ακούει. Στην συνέχεια, προσθέτοντας ένα βαθμό δυσκολίας μπορείτε να ονομάσετε δυο ή περισσότερες εικόνες και εκείνο να πρέπει να σας δείξει την εικόνα που άκουσε.

Παιχνίδι κρυφτό

hidding
Ένα παιχνίδι που βοηθάει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων παρατηρητικότητας και αντίληψης του περιβάλλοντος καθώς και στην ενίσχυση της φαντασίας. Στο παιχνίδι αυτό μπορεί να συμμετέχει όλη η οικογένεια.
Δείξτε στο παιδί κάποια αντικείμενα και στην συνέχεια κρύψτε τα στο χώρο ζητώντας του να ψάξει να τα βρει. Μια παραλλαγή του παιχνιδιού είναι να κρύψει εκείνο τα αντικείμενα και να ψάξτε εσείς να τα βρείτε!

Μάντεψε τι είναι

tiflomiga
Ένα παιχνίδι που βοηθάει τα παιδιά να βελτιώσουν τις αισθητηριακές τους δεξιότητες.
Μπορείτε να ζητήσετε από το παιδί σας να κλείσει τα μάτια η να βάλετε ένα μαντήλι γύρω από τα μάτια του. Στη συνέχεια να φέρετε διάφορα αντικείμενα όπως ένα χνουδωτό αρκουδάκι, ένα βιβλίο, ένα μήλο και να του ζητήσετε να το ονομάσει χρησιμοποιώντας άλλες αισθήσεις όπως την αφή και την οσμή.

Puzzle

ο-κοσμος-του-παρη
Bοηθάει στον συντονισμό κινήσεων και ταυτόχρονα ακονίζει την σκέψη τους.
Φτιάξτε μαζί puzzle δαπέδου.  Τα φωτεινά χρώματα και τα διασκεδαστικά σχήματα ενθουσιάζουν τα παιδιά.

Boccia

Boccia
Το Boccia είναι ένα αθλητικό παιχνίδι που παίζεται με μπάλες και απευθύνεται σε άτομα με κινητικές δυσκολίες. Οι παίκτες πρέπει να πετάξουν μπάλες όσο γίνετε πιο κοντά σε ένα στόχο. Μπορούμε να το παίξουμε και στο σπίτι και να συμμετέχει όλη η οικογένεια.

Bowling

bowling
Μπορείτε να στήσετε κορινες και με μια μπάλα να προσπαθήσετε να ρίξετε όσες περισσότερες κορινες γίνετε. Το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί και με πλαστικά ποτήρια.

Τι ακούς;

sounds
Μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμο για άτομα με αναπηρίες βελτιώνοντας τις δεξιότητες τους.
Βρείτε διάφορα αντικείμενα που κάνουν θόρυβο όπως ένα ξυπνητήρι, μια καμπάνα, ένα μουσικό όργανο ακόμα και ένα πλαστικό μπουκάλι. Αφήστε το παιδί να τα παρατηρήσει, ζητήστε του να κλείσει τα μάτια και να αναγνωρίσει τον ήχο που ακούει.

Uno

uno
Είναι ένα παιχνίδι που μπορεί να παιχτεί και από άτομα με αναπηρίες βοηθώντας να αναγνωρίζουν ίδια χρώματα και νούμερα. Στην περίπτωση που είναι δύσκολο να κρατήσουν τις κάρτες τους στα χέρια μπορούν να τις απλώσουν στο τραπέζι.

Τουβλάκια

lego
Βοηθά στην βελτίωση δεξιοτήτων κυρίως τις κινητικές τους δεξιότητες και την συντονιστική τους ικανότητα.
Αφήστε το παιδί να παίξει με τουβλάκια και να φτιάξει τις δικές του κατασκευές! Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια στον κόσμο και μπορούν να βοηθήσουν το παιδί με πολλούς τρόπους.

Χορός

dancing
Βάλτε δυνατά μουσική και χορέψτε!

Φτιάξτε κουλουράκια

baking
Βοηθά στην ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων και βελτιώνει την συντονιστική τους ικανότητα δίνοντας τους την ευκαιρία να διασκεδάσουν και να ανακαλύψουν την χαρά της δημιουργίας.
Τα παιδιά αγαπούν να παίζουν με τα χέρια τους. Η διαδικασία να φτιάξεις κουλούρια είναι μια διασκεδαστική και δημιουργική δραστηριότητα, καθώς τα παιδιά μπορούν να ανακατέψουν τα υλικά, να σχηματίσουν τα κουλούρια και να νιώσουν ότι βοηθάνε.

Συμβολικό παιχνίδι

280277241_676251100341473_6158919185239662852_n
Παιχνίδι ρόλων με κούκλες- ενισχύεται η φαντασία και η κοινωνική συμπεριφορά. Μέσα από αυτό το παιχνίδι μπορεί ένα παιδί να μάθει τις αναμενόμενες συμπεριφορές/αντιδράσεις σε διαφορετικές καταστάσεις. Για παράδειγμα, χτυπάει το τηλέφωνο, τι πρέπει να κάνουμε;

Παιχνίδια στον υπολογιστή

pc-cartoon-smiling-Small
Τα εκπαιδευτικά παιχνίδια στον υπολογιστή προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία στα άτομα με αναπηρίες να αναπτύξουν δεξιότητες, να ενεργοποιήσουν την φαντασία τους και να εξερευνήσουν τον κόσμο μέσα από μια ασφαλή και διασκεδαστική εμπειρία. Αναζητήστε παιχνίδια εκπαιδευτικά στον υπολογιστή στα οποία το παιδί πρέπει να βάλει εικόνες σε μια λογική σειρά ώστε να βγει μια ιστορία ή εμπλέξτε δραστηριότητες που πρέπει να βρει τα ίδια αντικείμενα.

Ταξιδιώτες- Ηλεκτρονικό Παιχνίδι για παιδιά με αναπηρία

taxidiotes-640×380
Το ηλεκτρονικό παιχνίδι «Ταξιδιώτες» είναι κατάλληλο για παιδιά με τετραπληγία, εγκεφαλική παράλυση, κινητικά προβλήματα ή/και νοητική υστέρηση ηλικίας 4 έως 9 ετών, δίνοντάς τους την ευκαιρία να επιλέξουν τόσο τον χαρακτήρα τους όσο και τον προορισμό του ταξιδιού τους, να αποκτήσουν γνώσεις, όπως ο χειρισμός ειδικού εξοπλισμού αλληλεπίδρασης με τον υπολογιστή, και φυσικά να διασκεδάσουν. Ταυτόχρονα, οι ειδικοί επαγγελματίες και φροντιστές διαθέτουν πλέον ένα πολύτιμο εκπαιδευτικό εργαλείο, το οποίο μπορούν να προσαρμόσουν βάσει των αναγκών και των δεξιοτήτων των παιδιών, ενώ παράλληλα οι γονείς έχουν έναν ακόμα τρόπο να γεμίζουν τη ζωή των παιδιών με χαρά και ευκαιρίες μάθησης.

Memor-i

blind
Το Memor-i είναι ένα εντυπωσιακό σετ ηλεκτρονικών παιχνιδιών που έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα τις ανάγκες τυφλών παιδιών. Αυτά τα παιχνίδια αποτελούν ένα ενδιαφέρον εκπαιδευτικό εργαλείο, προσφέροντας τόσο διασκέδαση όσο και ευκαιρίες εκπαίδευσης.